Wednesday 25 July 2012

Skype prisluškivanje

U zadnjih tjedan ili više, počelo se pričati o tome da Skype sa novim promjenama u infrastrukturi olakšava mogućnost prisluškivanja od (američkih) vladinih agencija. Da li je to istina?

Skype je od početaka bio peer-to-peer mreža korisnika gdje su korisnici sa dovoljno jakim računalima i koji nisu bili iza NAT-a postajali tzv. supernodovi. Svaki klijent, da bi mogao komunicirati kroz Skype mrežu mora biti spojen na supernode. Supernodovi su jedna vrsta baze registracija korisnika (ako ih usporedimo sa SIP-om, kao popularnim VoIP protokolom) gdje vaš klijent ako ne zna gdje se neki korisnik nalazi pita supernode. Supernodovi odrađuju i određen dio signalizacije oko uspostavljanja poziva te navodno i u nekim slučajevima služe za relaying poziva, npr. u slučaju da su korisnici koji žele pričati iza NAT-a (u SIP-u ovu funkcionalnost imaju STUN serveri koji ne rade relaying već gledaju otvorene portove).

Skype arhitektura je zapravo vrlo slična SIP arhitekturi s razlikom da Skype nema jedan ili nekoliko centralnih servera, već desetke tisuća distribuiranih "servera" među samim korisnicima.
Za razliku od nekih početnih postavki u SIP-u, sva komunikacija je enkriptirana što je odlično ako ne želite biti žrtva legalnog ili nelegalnog prisluškivanja. To predstavlja velik problem svim policijskim (a i drugim) agancijama u svijetu zbog širenja smatphonova, gdje svatko može koristiti skype i izvan svog doma te ne može biti prisluškivan (kriminalci i slično).

Problem nastaje početkom godine kada je Skype zamjenio korisničke supernodove sa svojim supernodovima koji se nalaze u njihovim datacentrima. To omogućava puno lakši pristup signalizaciji koja se koristi za uspostavljanje poziva između korisnika pošto skype ima sve enkripcijske ključeve i trivijalno je dekriptirati komunikaciju. Ista stvar je sa samim razgovorima, trivijalno je ubaciti dio koda koji će za specifični username komunikaciju forsirati kroz supernode gdje se on opet može capturirati i dekriptirati.

Na sličan način funkcioniraju i legalni Lawful Intercept sustavi koje telekom operateri moraju imati zbog raznih državnih agencija te mislim da nema sumnje da sada i Skype ima istu funkcionalnost. Priznati neće vjerovatno nikada no ni vaš telekom ne oglašava činjenicu da na nalog policije vaš broj može biti prisluškivan. Također, sumnjam da će itko drugi osim Amerikanaca koristiti tu Skype funkcionalnost (tj. neće ju skype dati ikome drugome) tako da su ostali ljudi relativno sigurni i dalje što se tiče komunkacije kroz Skype.


No comments:

Post a Comment